Parkmanagement (ondernemers) maakt, samen met de gemeente, politie en brandweer, afspraken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Veiligheidsproblemen worden periodiek in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen. Smartpark Wolfsveld is voorzien van het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen.
Voor de continuïteit van een kwalitatieve- en veilige uitstraling van bedrijventerreinen, hetgeen leidt tot een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. Ondernemers zijn gebaat bij een veilige omgeving voor hun onderneming, waar de kans op brand, inbraak en andere vormen van criminaliteit minimaal is. Naast beperking van deze schadepost, levert investeren in het KVO nog meer voordelen op. De schaalgrootte bij inkoop van bijvoorbeeld particuliere beveiliging, maar ook een korting op de verzekeringspremie, en natuurlijk de gegarandeerde (extra) inspanning van gemeente en politie.
Meer weten over het Keurmerk Veilig Ondernemen? Lees dan verder op de website van MKB Nederland.
KVO biedt mogelijke korting * op brandrisicoverzekering. *varieert per verzekeraar
De samenstelling van de werkgroep bestaat uit ondernemers, politie, gemeente en brandweer. Gezamenlijk zijn afspraken gemaakt om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken.
Afspraken van aan te pakken maatregelen worden gemaakt op basis van opmerkingen uit de (3 jaarlijkse) enquête en uit andere meldingen en signalen van ondernemers. Daarnaast is expertise binnen de werkgroep vanuit de verschillende organisaties een belangrijke en meebepalende factor. De werkgroep zal tenminste 3 keer per jaar vergaderen en tenminste 2 x per jaar fysieke schouwrondes houden op het bedrijventerrein. Dit wordt verdeeld over de kwartalen en een avond- en daglicht schouw. De schouwronde houdt in dat de gehele werkgroep de actuele status van het bedrijventerrein bekijkt.
Veiligheidsproblemen op het bedrijventerrein worden hiermee periodiek in kaart gebracht, waarvoor oplossingen worden gezocht en maatregelen genomen. Dit alles is verwerkt in een handzaam matrix model. Die matrix is onderverdeeld in aandachtspunten verkeersveiligheid, onderhoud & beheer openbare ruimte, criminaliteit en brandveiligheid.
Deelnemers werkgroep: Richard Huisman, Madeleine van den Eijnde-van Dijk, Frits Rutten, Ferdy van Nieuwkerk, René Jansen, Inge Mikkers, Peter van Horen, Wiel Verhaegh
“Communicatie tussen de samenwerkende partijen is de sleutel tot succes”
Het beveiligen van bedrijventerreinen met camera’s brengt twee significante voordelen met zich mee.
Wanneer een terrein het mikpunt wordt van diefstal of vandalisme, dan kunnen camerabeelden dienen als bewijsmateriaal. Camera’s registreren de activiteiten die plaatsvinden op het bedrijventerrein en kunnen bijdragen aan de opsporing van de daders. Een bewakingscamera(s) zorgt dus voor een veiliger bedrijventerrein en dit is natuurlijk wat je als ondernemer of als vastgoedeigenaar wil. Hiernaast hebben bewakingscamera’s een afschrikkende functie. Mochten personen met verkeerde intenties de camera’s ontdekken, dan kan het zo zijn dat er van gedachten wordt veranderd en ze uw bedrijventerrein links laten liggen.
Stichting Smartpark Wolfsveld wil een dekkend cameratoezichtsysteem realiseren voor de algemene veiligheid. Beveiligen van particuliere eigendommen vanuit de openbare ruimte is daarbij het devies.
Het gaat hierbij om beveiliging van:
Bedrijven die zelf camera’s hebben hangen op hun eigen terrein kunnen de veiligheidswaarde van een bedrijventerrein vergroten door hun camera’s aan te melden bij het politiesysteem ‘camera in beeld’. Dit is een politiesysteem, wat alle (particuliere en overheids-) camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd op uw terrein of in uw straat, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.
Meer info: Camera in beeld
In 2021 en 2022 worden de volgende acties verder uitgewerkt:
▪ Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is 20 januari 2021 succesvol verlengd met het behalen van het certificaat continu samenwerken (audit door KIWA).
▪ Voorbereiding en planning cameratoezicht en mogelijk ook kentekenregistratie.
▪ Preventievoorlichting ter voorkoming van drugscriminaliteit/ondermijning en cybercrime.
▪ Inventarisatie van bedrijfshulpverlening (BHV), automatische externe defibrillator (AED), trainingsbehoeften en calamiteitenkaart.
▪ Extra strooiservice in de winter.